Maridalsveien 3 er et av byggene som er lagt inn i ISY Eiendom (Illustrasjon: Norconsult).

Digital forvaltning av eldre bygg

Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) har utviklet en løsning for eiendomsforvaltning som blant annet Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune har tatt i bruk. Løsningen heter ISY Eiendom, og gjør det mulig å bruke BIM sammen med 2D-tegninger. Dermed kan man følge med på bygget digitalt, og planlegge det meste av forvaltning, drift og vedlikehold før man tar turen ut til bygget.

Publisert Sist oppdatert

Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune (EBY) forvalter mer enn 200 bygg av ulik kvalitet. Noen av dem er også verneverdige. De leier ut eiendommer, og hadde behov for et system som både håndterte leiekontrakter og annen dokumentasjon om forvaltning, drift og vedlikehold. EBY har derfor i lengre tid vært i tett dialog med NoIS for å få på plass en løsning som er tilpasset deres behov.

– Der vi til nå bare har hatt informasjon knyttet til grunneiendommen, aktiverer vi nå en funksjon som skal knytte andre typer arealer opp mot kontrakter og lovregulerte dokumenter. Arealene kan vises både i etasjeplantegninger og i BIM-modeller, altså digitale modeller av et bygg. Bruk av etasjeplantegninger gir oss detaljert informasjon om antall kvadratmeter vi disponerer, og en god visuell oversikt over tilgjengelige arealer, sier Chan Quach som er seksjonssjef for IKT og arkiv i Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune i en pressemelding fra Norconsult.

Samle alt digitalt

EBY har lenge ønsket seg muligheten til å kunne lagre tegninger av bygningene sine digitalt. Derfor gjennomførte de et pilotprosjekt hvor de skannet tegninger av et av byggene sine, og laget en BIM-modell av bygningen. Deretter kunne EBY importere digitale modeller, og benytte etasjeplantegninger i FDV-løsningen.

– Det sier seg selv at det er lettere å ha oversikt over en bygning når du kan se den foran deg på en tegning eller i en BIM-modell. Visuell informasjon gir en god oversikt over romløsningen i en etasje, hvilke romfunksjoner de enkelte rommene har, hvor fellesarealer er, hvem som er leietaker og mye mer, sier Vidar Svendsen, senior systemkonsulent i NoIS.

– Bedre oversikt over status på arealene gjør at EBY kan budsjettere mer korrekt på forventede leieinntekter, ved å ta hensyn til arealer som er under renovering og arealer som ikke egner seg til utleie, sier han.

Branntegninger og forvaltning av branntekniske installasjoner legges også inn i dette systemet.

Digital omvisning i bygg

ISY Eiendom kan i dag importere og vise både 2D-etasjeplantegninger og 3D BIM-modeller. Etter hvert skal man kunne se og jobbe med BIM-modeller i det daglige arbeidet. Det betyr at forvaltere blant annet får bedre muligheter til å presentere utleie av arealer til potensielle leietakere uten å måtte ta turen til bygget. I den daglige driften vil vaktmestre kunne studere tekniske innretninger innvendig i rom før de drar ut på vedlikeholdsoppdrag.

Kilde og mer informasjon:

https://www.nois.no/artikler/fdv-og-eiendomsforvaltning/2020/forvalter-gamle-bygg-med-ny-teknologi/

Powered by Labrador CMS