Færre i Oslo opplever dette under pandemien.
Færre i Oslo opplever dette under pandemien.

Oslo: Kraftig reduksjon av boligbranner som skyldes komfyren

Pandemi og mye hjemmeliv har ført til en stor nedgang i boligbranner som er forårsaket av komfyren i hovedstaden. I mars var Oslo brann- og redningsetat bekymret for at det motsatte skulle bli tilfellet når mange skulle være hjemme på dagtid, og både lage seg mye mat og belaste strømnettet. Brann- og redningsetaten tror at koronaen rett og slett har lagt til rette for at vi nå kan leve et mer brannsikkert liv enn når vi har det travelt med å rekke over alt.

Publisert

Aftenposten kunne i går bringe den gledelige nyheten om at antall større boligbranner som har sitt utspring på eller i komfyren i Oslo har gått ned fra 35 stykker de ti første månedene i fjor til 16 stykker i løpet av de ti første månedene i år. Fungerende informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen sier til avisen at brannvesenet i Oslo var bekymret for hva hjemmelivet under pandemien ville bringe med seg av økte branner både på kjøkkenet og som følge av økt belastning på strømnettet ved at mange er hjemme på dagtid. Men nå viser det seg at dette har gått over all forventning bra.

Tall fra DSB viser at av nesten 57 000 utrykninger til reelle branner i perioden 2016 og frem til i dag, så antar brannvesenet selv at 9002 av dem skyldes at mat eller gjenstander på komfyren har tatt fyr. Disse tallene inkluderer både fullt utviklede branner og branntilløp. Det betyr ikke at komfyren er årsaken til over 9000 boligbranner de siste fem årene.

Redusert stressnivå

Oslo brann- og redningsetat antar at hjemmekontor har redusert hverdagsstresset ved at tidsklemma ikke lenger er like stram. I tillegg er det færre som kommer beruset hjem sent på natten, og skal lage seg nattmat.

- Jeg tror disse tallene forteller oss litt om hvor viktig et balansert og mindre stressfylt liv er for brannsikkerheten. Den ro og den tid som koronaen har skapt, har ført til at mange lever mer brannsikkert, sier Sigurd Folgerø Dalen til Aftenposten.

En del av brannene har ukjent årsak, og man kan ikke konkludere med at komfyren ikke var brannårsaken i alle brannene.

- Derfor blir årsaken til nedgangen basert litt på spekulasjoner, men vi kan likevel stå inne for vurderingene vi har gjort av dette, sier Folgerø Dalen til Aftenposten.

Mindre tørrkok

Også rene tørrkok-hendelser som ikke har utviklet seg til full boligbrann har også gått ned. Tall fra DSB viser at det har vært 339 slike hittil i år i Oslo, mot 467 tilfeller i hele fjor.

Så gjenstår det bare å håpe at denne positive trenden fortsetter inn i desember som jo er den mest brannfarlige måneden i året.

Kilde og mer informasjon:

https://www.aftenposten.no/osloby/i/bnn4EA/betydelig-faerre-av-en-type-branner-i-oslo-det-kan-skyldes-livet-mange