Dombås kirke fikk store skader (foto: Astrid Kvam Helset/NTB scanpix).

Dombås kirke: Vanskelig brann og store skader

Kirken fikk store skader i brannen, og det var en vanskelig brann for brannvesenet å håndtere selv om de raskt var på plass. Kirken hadde automatisk brannalarm til 110-sentralen. Men i likhet med veldig mange andre kirker hadde dessverre heller ikke Dombås kirke slokkeanlegg.

Publisert

Rundt klokken 3 natt til 20. februar begynte det å brenne i Dombås kirke. Kirken er fra 1937, og hadde direkte brannvarsling til 110-sentralen. Men dessverre ikke noe slokkeanlegg.

- Vi fikk veldig raskt varsel om at det hadde begynt å brenne, og var på stedet kort etterpå, sier Åge Tøndevoldshagen som er brannsjef i Lesja og Dovre brannvesen.

Selve brannen som trolig oppsto på innsiden like ved døren i kirken var enkel for brannvesenet å slå ned.

- Vi brukte ikke lang tid på å få kontroll over den, sier Tøndevoldshagen.

Krevende innsats

Problemet var at flammene hadde spredt seg til konstruksjonen innvendig, og at det var vanskelig for brannvesenet å ha den fulle og hele oversikten både over hvor det brant og hvor det var trygt å bevege seg.

- Det var en krevende innsats. Kirkerommet har stort volum, og det er en kronglete og vanskelig tilgjengelig bygningskonstruksjon med bratte, smale trapper og flere nivåer. Det er mange hulrom som er vanskelig tilgjengelig, og mange steder flammene kunne spre seg. Vi hadde dårlig sikt på grunn av all røyken. Det var også vanskelig å vite hvor det var trygt for røykdykkerne å bevege seg fordi de ikke visste om gulvet kunne svikte. Et annet moment var at vi ikke visste hvor sikker konstruksjonen til tårnet var, og om det var trygt å bevege seg under det. Vi må ha full kontroll på brannen og vite at det er sikkert, når vi sender mannskapene inn. Hvis ikke så risikerer vi at de blir fanget i brannen eller at de kan bli skadet fordi gulvet under dem svikter eller noe kollapser over dem, sier Åge Tøndevoldshagen.

Store skader

I og med at det var en fullt utviklet brann, så har kirken fått store skader.

- Mye av kirkens inventar er ødelagt, men døpefont, brudestoler og en del andre verdigjenstander er tatt hånd om. Vi håper at de bærende konstruksjonene har klart seg bra, og at kirken kan rehabiliteres, sier Åge Tøndevoldshagen.

Politiet etterforsker

Hva brannen skyldes er fortsatt ikke kjent.

- Politiet jobber med å etterforske brannen, og har foreløpig ikke konkludert, sier Tøndevoldshagen.

I går kunne TV2 melde at politiet ikke kunne utelukke at brannen var påsatt.

Ikke slokkeanlegg

Dessverre hadde ikke Dombås kirke slokkeanlegg. Tall fra Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) viser at det kun er 12 % av alle de 1630 kirkene her til lands som eies av soknene i Den norske kirke som har installert slokkeanlegg. Mange kirkebygg er gamle og har bygningskonstruksjoner med kriker og kroker, store og åpne loft og høye tårn. Derfor vil et branntilløp lett spre seg. KA anbefaler at det monteres slokkeanlegg i flere kirkebygg enn hva som er tilfellet i dag.

68 % av kirkene har automatisk brannvarsling til 110-sentralene, noe også Dombås kirke hadde. Dermed fikk brannvesenet raskt melding om brannen.

Tall fra KA viser at 52 % av kirkene har tyverisikring. Dette ønsker også KA at flere kirkebygninger får installert.

Dombås kirke

Dombås kirke er en korskirke fra 1939. Kirken har 260 plasser, og er i murt sparagmitt (Dovrestein) fra et lokalt steinbrudd på Dovre. Den er tegnet av arkitekt Magnus Poulsson og med innvendige malerier av Greta Thiis.

Mange kirkebranner

I henhold til oversikt fra KA så har det vært 39 kirkebranner fra 1972 og frem til i dag. Brannårsakene er i hovedsak elektrisk feil på elanlegget (8), lynnedslag (5) eller at kirkene har blitt påtent (20). Noen av brannene har også startet som følge av varme arbeider eller annet arbeid ved kirken (3). Et par ble forårsaket av smitte fra en skolebrann og barns lek med ild.

Ta diskusjonen på LinkedIn!

Powered by Labrador CMS