Det kunne ha blitt en storbrann om ikke brannvesenet hadde kommet så raskt som de gjorde.
Det kunne ha blitt en storbrann om ikke brannvesenet hadde kommet så raskt som de gjorde.

Brann på lakksenter i Bodø – brannvesenet raskt på plass

På mandag brant det hos Karlsen Lakksenter i Bodø. Det så dramatisk ut på bildene som kom på nettet rett etter at det tok fyr - med høye flammer opp fra taket på bygningen. Men brannvesenet i Bodø hadde kort utrykningstid med kjøretid på kun halvannet minutt. Dermed var de raskt på plass, og fikk kontroll på brannen før den spredte seg til resten av bygningen.

Publisert

Brann i et lakksenter høres ut som en innsats som kan innebære mange farlige situasjoner. Tom Andre Thuv fra Salten Brann IKS var innsatsleder på hendelsen. Han sier at de også frykter blant annet eksplosjonsfare når de må rykke ut på branner i slike bygninger.

- Vi har kort utrykningsvei fra brannstasjonen til lakksenteret, og var på plass kun minutter etter at vi fikk brannalarmen. Dermed fikk vi slått ned flammene før de spredte seg. I tillegg var vi heldige med været. Det var gunstig vindretning, slik at røyken ikke traff annen bebyggelse, og vi kom godt til i slokkearbeidet, sier han.

Brannen gikk opp skorsteinen, og spredte seg til takkonstruksjonen.
Brannen gikk opp skorsteinen, og spredte seg til takkonstruksjonen.

Brannårsaken foreløpig ukjent

Brannårsaken er foreløpig ikke fastslått, men brannen oppsto ett eller annet sted mellom lakkboksen som man bruker til å kjøre biler inn i som skal lakkeres, og en oljetank som brukes til å varme opp lakkboksen.

- Når man skal lakkere biler er det gunstig at metallet er varmet opp for å få lakken til å sitte best mulig. Derfor er det rundt 40-50⁰C inne i lakkboksen hvor bilene som skal lakkeres kjøres inn i. I tilknytning til oppvarmingen av lakkboksen er det en skorstein. Brannen fant veien opp igjennom denne, og opp på taket av bygningen. Det var olje i skorsteinen, og det bidro til at det brant godt. Det var det som så dramatisk ut på bildene innledningsvis under brannen. Brannen spredte seg også til nærliggende takkonstruksjoner i nærheten av skorsteinen. Men vi hadde ikke store problemer med å få slokket flammene på taket, sier Tom Andre Thuv.

Thuv har selv erfaring fra lakksenter, og i tillegg fikk brannvesenet god hjelp fra en kjentmann på verkstedet.

- Dermed viste vi raskt hva slags farlige stoffer som var i bygningen. Maling og lakk er brennbare produkter, men de medfører ikke eksplosjonsfare. Det gjør gassflasker. I denne brannen fikk vi tidlig vite at det ikke var gassflasker i bygningen, og dermed ingen eksplosjonsfare. Det gjorde innsatsen vår mye enklere. Men likevel ble det opprettet en sikkerhetssone på 50 meter rundt bygget. Det er et stort bygg, og det er også kontorlokaler i bygningen. Totalt måtte 60 personer evakuere ut, sier Tom Andre Thuv.

BFO er på sosiale medier. Link i bildet.
BFO er på sosiale medier. Link i bildet.

Lakksenteret er et bilverksted, og ikke registrert som særskilt brannobjekt.