Foto: Betonmast.

SNØ: Hvordan brannsikre en skiløype?

Den nye skihallen SNØ på Lørenskog har gitt brannrådgiverne et litt annerledes oppdrag; nemlig å sørge for at skiløypene og slalåmbakken er brannsikre. Den slags oppdrag vokser ikke på trær, så her måtte noen av tiltakene tilpasses spesielt. Det er for eksempel ikke så ofte at brannalarmanlegg må ta høyde for at det snør innendørs.

Publisert

Et steinkast fra Oslo – på en høyde like ved E6 i Lørenskog ligger den nye helårs skiarenaen SNØ. Hallen består av 36.000 m2 snødekket areal med både alpinløyer og løyper for langrenn. Lengden på alpinbakken er 500 meter. På det bratteste er det en helling på 22⁰. Det er tre ulike heissystemer i alpinbakken. I tillegg er det to kilometer med langrennsløyper som går på en mesanin over slalåmløypene.

Det er Selvaag, Canica, Oslo Pensjonsforsikring, Malling, Baumann og Lørenskog Pensjonskasse som eier SNØ.

Store forhold i SNØ (foto: Betonmast).

Utvendig branndetektering

Elotec har installert branndekteksjonssystemet både utvendig og innvendig i hallen. Fasaden utvendig er sikret med syv avanserte flammedetektorer med innebygd kamerateknologi.

- Egne algoritmer kombinerer informasjonen fra de ulike sensorelementene. Dette gjør det mulig å unngå falske alarmer ved at systemet gjenkjenner oppførselen til flammer i flere dimensjoner. Dermed er ikke deteksjonen kun basert på varmestråling som de tradisjonelle flammedetektorene er. I tillegg til at vi reduserer falske alarmer, så er denne teknologien så mye mer effektiv og dekker et så mye større område enn hva en tradisjonell flammedetektor gjør. Vi ville ha måttet benytte minst tre ganger så mange tradisjonelle flammedetektorer mot de syv som er installert der i dag, sier Jostein Dalen som er distriktssjef i Elotec AS.

Kameraene gjør det også enkelt å lokalisere årsaken til brannen.

- Bildene kan lagres, slik at det er mulig å analysere hendelsen i ettertid, sier han.

I tillegg gir enheten forvarsel ved raske temperaturendringer.

- Dette er veldig viktig for å kunne oppdage en brannrisiko tidlig.

Innvendig brannsikring

Inne i SNØ skal det være så kaldt som ned til - 12⁰C året rundt. Dette byr på utfordringer både i forhold til frost og kondens. Deteksjonsteknikken som klarer å fungere under slike forhold er aspirasjonteknikken. Elotec er gode på aspirasjonsteknikk i og med at det var dette selskapet startet opp med i sin tid.

- Den kalde sonen i bygget sikres med Elotecs aspirasjonsdetektor Aspect. Denne løsningen har vi sett klarer å fungere svært godt i flere år også på fryselagre hvor det kan være temperaturer ned til – 30⁰C uten at det har påvirket systemets evne til å detektere røyk. Et miljø med store takhøyder og lave temperaturer, gjør at Aspect er et svært egnet system som vil opprettholde en høy følsomhet i et krevende miljø, sier Jostein Dalen.

Utfordringer

- Har det vært et vanskelig objekt å sikre?

- Vi vil ikke si det har vært vanskelig, men både størrelsen på objektet og det innvendige miljøet har gjort at vi må tenke annerledes. Det har vært et veldig spennende prosjekt, hvor vi har fått bruk for vår erfaring med spesialdetektorer både inn- og utvendig. Elotec har lang erfaring med spesialprosjekter, og kort vei fra problemstilling til løsning, sier Jostein Dalen.

- Har dere støtt på utfordringer som dere ikke hadde forutsett?

- Både ja og nei. Vi har sikret bygg med tøffe miljø i snart 30 år, men innendørs snøproduksjon var nytt for oss. Vi lever for slike utfordringer, og har funnet en god løsning for dette. Tidligere har vi sikret flere fryselagre, men nå måtte vi ta hensyn til snø i luften. Et annet spennende aspekt av totalløsningen var samspillet mellom innvendig og utvendig deteksjon. Her er det nå to system som er sydd sammen, og bygget er sikret med tidlig varsling innendørs og utendørs, sier Jostein Dalen.

Som utvendig sikring var det opprinnelig spesifisert fasadesikring av hele bygget.

- I tillegg var byggherre bekymret for skogbrann fordi skogen ligger tett på, og ønsket om mulig tidlig varsel også om en brann skulle oppstå i terrenget på litt avstand. Vi har løst dette med avanserte flammedetektorer som dekker både fasade og skogkant, og som bonus kan brukes til vanlig kameraovervåking med fargebilder av terrenget nærmest bygget, sier Dalen.

- Har dere noen gang sikret noe lignende?

- Ja, vi har sikret flere fryselager i Skandinavia og Dubai, slik at vi er godt kjent med lave temperaturer. Vi har også levert til flere svært store bygg, blant annet russiske datasenter og enorme lagerbygninger. Det som har vært nytt for oss er at det faktisk produseres snø der. Dette har krevd at vi har gjort noen tiltak som gjør at vi har et velfungerende system også under disse ekstreme forholdene, sier Dalen.

Godt samarbeid

- Har samarbeidet mellom de andre som er inne og brannsikrer vært bra?

- Absolutt, vi har hatt et godt og tett samarbeid med installatør Gardermoen Elektro og ITB koordinator ED-Prosjekt. Med god planlegging og dyktige samarbeidspartnere, blir slike prosjekt en glede å jobbe med. Vi vil benytte denne muligheten til å takke for et flott samarbeid på et fantastisk prosjekt, avslutter Jostein Dalen.

Powered by Labrador CMS