Risikoingeniør Odd Magne Skjerping fra Frende forsikring har sett mange eksempler på dårlig brannsikring opp igjennom årene (foto: Synnøve Haram).

Hva kreves av dokumentasjon og hvorfor svikter det så ofte?

Dette var temaet på samlingen Brannsikkerhet 2020 som ble arrangert av Kompetansesenteret for brann- og driftspersonell i dag. Her var det både skrekkeksempler fra virkeligheten, tankevekkende innspill og forslag til løsninger som vil gjøre brannsikkerheten så mye bedre enn hva tilfellet er mange steder i dag.

Publisert Sist oppdatert

Brannsikkerhet 2020 er et seminarkonsept som arrangeres med jevne mellomrom, og som setter aktuelle temaer som vil bedre brannsikkerheten på dagsorden. I dag fikk vi blant annet høre om både hva som kreves av dokumentasjon, hva som er god dokumentasjon og hva som svikter når det gjelder dokumentasjon.

Anders Sandmæl (foto: Synnøve Haram)

Anders Sandmæl som er daglig leder av Kompetansesenteret for brann- og driftspersonell sa at bygningseiere ikke alltid har full oversikt over hva bygget deres skal brukes til og hvilke krav som skal oppfylles.

- For at prosjekteringen skal bli riktig, er det viktig å avklare alle slike spørsmål i forkant. Prosjekterende må snakke samme språk som byggherren, og alt må være avklart FØR montasje, sa han.

- Hvis dokumentasjonen ikke er god nok, så vet ikke eieren hva han har fått. Og skulle noe skje, blir det opp til eieren selv i etterkant å nøste opp i hva som skulle ha vært dokumentert, sa Sandmæl.

Det er ikke en enkel jobb.

Manglende og feil dokumentasjon vanlig

Representanter fra brannvesenet som var til stede kunne bekrefte at både manglende og feil dokumentasjon er vanlig. De anslo at dokumentasjonen manglet i 75 % av tilsynene de går. Dette betyr at de ikke kan stadfeste om brannsikkerheten i bygget er god eller ikke.

Mye av problemet er at det ikke er mulig for en bygningseier å ha oversikt over alt selv, og er prisgitt underleverandørene sine.

- Og dette gjelder også for eksisterende bygg. Det er dem et er flest av, sa Anders Sandmæl.

Forsikring

Også forsikring fikk passet sitt påskrevet.

- Hvorfor ser vi stadig eksempler på at forsikring betaler ut etter en skade når det i etterkant av brannen avdekkes at eieren ikke har tatt brannsikkerheten på alvor?, spurte Sandmæl.

Runar Berget fra Nokas Brannconsult (foto: Synnøve Haram).

Odd Magne Skjerping som er risikoingeniør i Frende forsikring, og som også har fartstid fra mange andre forsikringsselskaper, sa at forsikringsselskapene ikke alltid er like gode i researchen sin når de skal vurdere en potensiell kunde. Feil har også en tendens til å bli med videre i historikken, hvis de først har kommet inn i grunnlagsdokumentasjonen.

Men forsikringsselskapene følger også opp kundene sine, og bidrar til at brannsikkerheten blir bedre når de gjennomfører befaringer hos kundene sine.

- Men det er klart at vi skulle ha vært mye mer ute i felten enn hva vi er, sa han.

Runar Berget i Nokas Brannconsult fortalte om deres system for å ettergå om dokumentasjonen er på plass. Dette omfatter både spørsmål til bygningseieren og omfattende sjekklister som fanger om hvorvidt dokumentasjonen er på stell eller ikke. Kostnaden anslår Nokas Brannconsult til å være omlag 0,25 promille av byggekostnadene.

- Og det er det verdt, sa Berget.

Powered by Labrador CMS