RISE sitt nye platetermometer er brukt i tester med hydrogenjetbranner.
RISE sitt nye platetermometer er brukt i tester med hydrogenjetbranner.

RISE Fire Research med «verdensrekord»: Har utviklet verdens største platetermometer

RISE Fire Research har akkurat satt en ny «uoffisiell» verdensrekord med å utvikle og bruke verdens største platetermometer i branneksperimenter. De første forsøkene hvor platetermometeret har vært i bruk er et prosjekt på hydrogensikkerhet - SH2IFT-prosjektet. Dette prosjektet skal blant annet gi mer kunnskap om hva som skjer om det tar fyr i et hydrogenkjøretøy i et innelukket rom.

Publisert Sist oppdatert

Målene på platene er 3 x 3 meter, og det er totalt 30 termoelementer i et rutenett med 50 cm avstand. RISE Fire Research har laget fem av disse platetermometrene for å studere hydrogenjetbrann i SH2IFT-prosjektet.

I dette prosjektet har platene blitt brukt til å bygge et innelukket rom. Inni dette rommet kjører RISE Fire Research hydrogenjetbranner. Forsøkene skal simulere et antent utslipp fra et hydrogenkjøretøy i et innelukket rom.

RISE Fire Research skriver på nettsidene sine at platetermometre er veldig gode til å måle varmebelastningen på overflater som er utsatt for brann. De fem platene i det innelukkede rommet i dette prosjektet ga en god total oversikt over termisk eksponering på de omkringliggende overflatene som ble direkte og indirekte truffet av hydrogenjetbrannen.

- Det er spennende å ha denne uoffisielle verdensrekorden her i Trondheim, og vi ser virkelig frem til å dele resultatene fra studien, sier task leder i SH2IFT og forsker ved RISE Fire Research, Reidar Stølen.

Store dimensjoner på RISE sitt nye platetermometer.
Store dimensjoner på RISE sitt nye platetermometer.

Øker kunnskap om hydrogenteknologi og brannsikkerhet

SH2IFT-prosjektet øker kompetansen innen hydrogenteknologiens sikkerhet med fokus på å kvantifisere konsekvensene av utslipp av hydrogen i lukkede rom. Gjennom eksperimentelt arbeid med hydrogen både i gassform og i flytende form, vil prosjektet forbedre og verifisere simuleringsmodeller som kan brukes til å beregne konsekvensene av lekkasjer fra forskjellige relevante hydrogensegmenter, skriver RISE. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd (ENERGIX - 280964).

Platetermometeret i bruk i test med hydrogenjetbrann.
Platetermometeret i bruk i test med hydrogenjetbrann.

Kilde og mer informasjon om prosjektet:

https://risefr.no/informasjon/aktuelt?articleID=169

https://www.sintef.no/projectweb/sh2ift/

https://risefr.no/tjenester/forskning-og-utredning/sh2ift

Lær mer om platetermometer:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/fam.2667