(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto)

Hotellkjede dømt til å betale 2,6 millioner i bot for manglende brannsikkerhet i Storbritannia

Milcardar Ltd. som står bak en av de største hotellkjedene i Europa ble i april dømt til å betale en bot på godt over 2,6 millioner kroner for å ha drevet hotellvirksomhet i Milton Keynes i Storbritannina uten at brannsikkerheten var godt nok ivaretatt. Et av hotellene deres hadde vært i full drift i lang tid uten at brannalarmanlegget fungerte.

Publisert   Sist oppdatert

Det var en hotellgjest som i august 2018 oppdaget at det var satt plastdeksel over røykdetektorene både på hotellrommet han oppholdt seg, og i korridorene og trappeløpet i to av hotellets etasjer. Han tok saken opp med hotellet, men ingenting skjedde. Da tok han kontakt med The Buckinghamshire and Milton Keynes Fire Authority.

Brannvesenet gikk på tilsyn, og avdekket at hotellet hadde drevet i ukesvis uten å ha fungerende brannalarmanlegg. Ikke bare var røykdetektorene tildekket; sentralen til brannalarmanlegget fungerte heller ikke.

Brannvesenet stengte hotellet på dagen. Hotellets ledelse bestilte nytt brannalarmanlegg som ble montert etter noen dager.

Brannvesenet begynte også å nøste i oppfølgingen av hotellet. Da ble det avdekket at hotellet allerede året før hadde fått varsel om at det 20 år gamle brannalarmanlegget ikke var godt nok, og måtte skiftes ut. Likevel hadde hotellet fortsatt driften i ett år etter uten å ta affære med det gamle brannalarmanlegget.

Brannvesenet innrapporterte funnene, og saken ble tatt til retten i januar. Dommen falt i april, og den resulterte i at både hotellkjeden og en av direktørene i hotellgruppen ble dømt til å betale til sammen over 2,6 millioner kroner for manglende brannsikkerhet.

Hotellgruppen godtok dommen, og innrømte at de hadde forsømt brannsikkerheten.

Brannvesenet: Må få konsekvenser

Brannvesenet i Buckinghamhire uttalte at de ser alvorlig på slike saker, og har et ansvar for å reagere når de kommer over forhold som setter mange menneskers liv og helse i fare.

Avdelingssjef i Buckinghamshire Fire and Rescue Service Dave Norris sa til nettavisen Fire Safety Matters i forbindelse med rettssaken:

- Vi i brannvesenet har et ansvar for folks sikkerhet, og skal følge opp at alle virksomheter driver på en sikker måte. Altfor ofte ser vi brannsikkerheten at ikke er godt nok ivaretatt, og at mange ikke bryr seg med å rette opp i feil og mangler for å bedre brannsikkerheten. Det er ikke for mye forlangt at minimumskrav når det gjelder brannsikkerhet skal være ivaretatt på et hotell. Når hotellene ikke tar brannsikkerheten alvorlig eller hotelldirektører forsømmer sine forpliktelser, så må vi iverksette passende reaksjoner - som i de mest alvorlige tilfellene kan resultere i tiltale.

På grunn av at koronakrisen rammet hotellkjeden hardt økonomisk, ble boten i etterkant noe redusert.

Kilde:

Fire Safety Matters:

https://www.fsmatters.com/Milcardar-Ltd-fined-for-fire-breaches