Du kan følge med på branntesten av produktet ditt fra sofakroken (foto: Christian Sesseng).
Du kan følge med på branntesten av produktet ditt fra sofakroken (foto: Christian Sesseng).

RISE Fire Research med videostrømming av branntester

Når man må tenke i mer kreative baner for å få arbeidsoppgavene løst, så dukker det også opp nye måter å gjøre ting på. RISE Fire Research i Trondheim har tatt i bruk videostrømming både av branntester og måledata direkte til hjemmekontoret til oppdragsgiverne sine. Og det fungerer veldig bra.

Publisert

Også hos RISE Fire Research jobber de fleste forskerne for øyeblikket fra hjemmekontor. Men de har mange prosjekter på gang, og ikke alle lar seg løse fra hjemmekontoret. RISE gjennomfører blant annet en del branntester fra laboratoriet sitt, og har lagt til rette for å begrense fysiske besøk for å redusere smittefare. Men oppdragsgiverne kan likevel få følge med på branntestene av produktene sine, for RISE tilbyr videostrømming både av branntester og måledata direkte til hjemmekontoret til oppdragsgiverne sine.

Forskningsleder Christian Sesseng ved RISE sier at dette fungerer overraskende bra.

- Våre samarbeidspartnere trenger ikke å reise til Trondheim i forbindelse med testing. Vi monterer prøvestykkene i testutrustningen etter gitte spesifikasjoner. Oppdragsgiverne våre kan da være trygge på at monteringen blir korrekt utført. Så videostrømmer vi branntestene direkte, slik at man kan sitte på hjemmekontoret å følge med, sier Sesseng.

- En gledelig bieffekt av dette er jo at de sparer tid og reisekostnader. Klimautslippene går også ned, sier han.

Korona vil endre mye

RISE Fire Research er alltid ivrige på å videreutvikle tjenestene sine, og å gjøre ting på en smartere og enklere måte.

- Tror du dette kan være fremtiden for hvordan dere løser en del av testoppgavene også i tiden etter korona?

- Jeg tror hele samfunnet vil være endret når denne situasjonen er over, og jeg tror vi blant annet vil komme til å se det på hvordan vi samarbeider og samhandler. Alle har nå blitt tvunget til å jobbe mer hjemmefra, og jeg tror mange vil finne ut at det er en kurant måte å jobbe på. Det er en bedre måte å utnytte tiden på enn å reise hele tiden, sier Christian Sesseng.

- For er det egentlig nødvendig at de som skal få utført tester hos dere møter opp fysisk på Brannlaboratoriet?

- Enkelte kunder ønsker å montere prøvestykkene selv, for å forsikre seg om at det gjøres korrekt. Men i prinsippet trenger de ikke å komme til laboratoriet for å utføre tester, for vi bistår gjerne med monteringen også. Men jeg har stor forståelse for at mange ønsker å overvære selve testen for å se hvordan det går med produktet. Det er en del spenning knyttet til dette. Det kan også være mye lærdom i å se hvordan produktet til slutt feiler, noe som kan føre til ytterligere forbedringer i neste omgang. Så vi vil selvsagt fortsette å ønske alle som vil se testen i virkeligheten velkommen, sier Christian Sesseng.