Voldsomme skogbranner herjer i Australia: Kan også skje i Norge om noen år – og da får vi problemer

Medier melder at 24 mennesker hittil har mistet livet i de voldsomme brannene i Australia. Selv om det er vinter her til lands, så jobber myndighetene med å kartlegge hvordan vi er beredt til å håndtere ulike skogbrannscenarier. Og konklusjonene er at det er flere situasjoner vi ikke er særlig godt rustet mot. Det som skjer i Australia er en av dem.

Publisert Sist oppdatert

Det brenner i hver delstat i Australia, men hardest rammet er New South Wales som ligger sørvest på på det australske kontinentet. Over 1300 boliger har blitt tatt av brannene i New South Wales. Det blåser mye, og det er svært tørt i terrenget. Ikke er det utsikter til regn som monner den nærmeste tiden heller.

Norsk skogbrannberedskap

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sendte rett før jul ut en rapport hvor direktoratet har tatt for seg tre ulike skogbrannscenarier som kan oppstå i Norge. Scenariene utvikler seg forskjellig, og har økende alvorlighetsgrad. Utgangspunktet for alle de tre tenkte situasjonene er tre samtidige skogbranner som er ute av kontroll. Bakgrunnen for rapporten er de erfaringer myndighetene har gjort seg etter både den store skogbrannsommeren 2018, og flere andre store skogbranner både innenlands og utenlands.

Frolandsbrannen

Det første skogbrannscenariet tar utgangspunkt i Frolandsbrannen fra 2008. Dette er den største skogbrannen vi har opplevd i Norge i moderne tid. Trolig ble den forårsaket av gnister fra en skogsmaskin. Det tok fem dager før brannvesenet fikk kontroll på brannen, og da hadde 30.000 mål brent opp. Brannen kan ha forårsaket skader for over 60 millioner kroner. Omkring 15 hytter gikk tapt, og den truet også tettstedet Mykland en periode. Den skadet også flere høyspentmaster som gjorde at mange mistet strømmen.

Sverige 2018

Det andre og mer alvorlige scenarioet DSB har sett på tar utgangspunkt i skogbrannene i som skjedde i Sverige sommeren 2018. Til sammen brant det på 50 ulike steder samtidig, og et område på 250 km2 gikk tapt. DSB skriver at analysen konkluderer med at vi i dag neppe er i stand til å håndtere en slik hendelse på en tilfredsstillende måte.

Brannstorm

Det tredje og mest alvorlige scenarioet, er en eksplosiv skogbrann – også kjent som brannstorm. Dette er en brann som utvikler et svært høyt energinivå. Lokale meteorologiske forhold gjør at den varme røyken presses ned, og antenner stadig nye områder. Slike branner oppstår i svært brennbart terreng, og etter en langvarig tørke. De kan bre seg med en hastighet på opptil 90 km/t, og utvide seg med 80–140 km2 i timen. Slike branner har vi sett blant annet i Spania og Portugal de siste årene. Forskere utelukker ikke at vi også kan få se utvikling av slike branner i Skandinavia i fremtiden. DSB skriver at slike skogbranner ikke vil kunne håndteres med slokking, men at innsatsen må rettes mot å redusere skadene.

- Vi må forstå og forberede oss på fremtidens skogbranner. Vi samarbeider godt i Norden, og denne analysen skisserer et knippe tiltak vi bør gjøre i Norge. God koordinering og samordning er helt avgjørende for håndteringen av en stor skogbrann, og vi mener for eksempel at det bør vurderes om én nasjonal myndighet må få fullmakt til å prioritere hvordan landets ressurser skal brukes, i særlige alvorlige hendelser, sier Hans Kristian Madsen som er fagdirektør i DSB i en pressemelding.

Ta diskusjonen på LinkedIn!

Link til rapporten:

https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/rapporter/andre-rapporter/beredskapsanalyse_skogbrann_web.pdf

Powered by Labrador CMS